Nem mindegy, mit eszünk!

2017-09-21 17:00:14

Testünket kívülről és belülről egyszerre kell ápolnunk, így hiába kezeljük rendszeresen hidratáló krémekkel, frissítő maszkokkal, korántsem mindegy, hogy mi kerül az asztalra, milyen ételeket eszünk. Biztosan észrevettétek már, hogy bizonyos ételek túlzott fogyasztása után pattanásosabb, problémás lesz a bőrötök – de nem csak emiatt érdemes elkerülni néhány alapanyagot!

Bár a táplálkozás és a problémás bőr közti összefüggés vitatott, mindannyian tudjuk, hogy ha nem akarunk gyorsan előbukkanó gyulladásokat az arcunkon, akkor jobban tesszük, ha elkerüljük a krémes mogyoróvajat, földimogyorót, habos süteményeket, cukormázas fánkokat, sós chipset, és egyéb nassolnivalókat.

A sok fehér cukrot, finomított lisztet tartalmazó ételek, mint a sütemények, torták és egyéb édességek, fokozzák az androgén férfihormon termelést, ennek következtében pedig hirtelen megszaporodhatnak a pattanások a bőrünkön. Nem mellékesen minden fontos tápanyag hiányzik belőlük, rosttartalmuk hihetetlenül alacsony, így az emésztőrendszerünket is terheljük velük. Ha mindenképp szeretnénk valami édeset, ma már sok helyen kapunk mindenféle allergéntől mentes, édesítőszeres süteményeket, de a legjobb, ha friss gyümölcsöt, frissen facsart gyümölcslevet iszunk.

Ha már a folyadékbevitelnél tartunk, fontos megemlítenem, hogy egy egészséges felnőttnek 2,5-3 liter vízre van szüksége naponta, ezzel pedig nem csak a kiszáradástól óvjuk meg magunkat, hanem bőrünknek is kedvezünk: a hidratált arcbőrrel jóval kevesebb a probléma, mint a folyadékhiányos, száraz bőrrel. Szervezetünk tápanyag-, és vitaminkészletét friss zöldségekkel, gyümölcsökkel dúsíthatjuk, erre fokozottan figyeljünk oda!

Azt javaslom, hogy minden bevásárlás alkalmával vegyünk egy kicsit belőlük, néhány szem cseresznyét, sárgabarackot bárhol elfogyaszthatunk, illetve az egyik legegyszerűbb – és egyben legegészségesebb - fogás vacsorára az idényzöldségekből készült saláta.

A bőrünk szépségének érdekében kerüljük azonban a túlzott tejfogyasztást, mivel a tej és a tejtermékek a faggyúmirigyeket stimuláló hormonokat tartalmazhatnak, melyek fokozzák a faggyútermelést. A pattanásos vagy a kiszáradt, problémás bőr elleni küzdelem első lépése a helyes étrend kialakítása, ha ez rendben van, akkor eredményesebben tudjuk ápolni és szépíteni bőrünket kívülről is.